Avisosys 9212 Delux Nederlandstalige V 1.12 firmware

Aviosys 9212deluxe

De Aviosys 9212 Delux is een leuk en betaalbaar setje voor het uitlezen van
8 ingangen en aansturen van 8 uitgangen via het IP protocol, dus via LAN of Internet.

Het heeft z'n beperkingen en eigenaardigheden maar is desondanks voor veel toepassingen goed bruikbaar.
De uitvoering is alleszins degelijk en compleet te noemen en het prijskaartje is voor het gebodene zeer netjes.

Zoals wij hem binnenkregen was er tamelijk belabberd ogende firmware aan boord in het bekende Taiwanees-Engels.
Daarom werd besloten om niet alleen de nieuwste firmware te installeren (V1.12 2008/09/04) maar deze bovendien
naar begrijpelijk Nederlands te vertalen en het uiterlijk waar mogelijk wat op te poetsen.

De betreffende Nederlandstalige firmware kan onderaan deze pagina gedownload worden
zodat ook anderen profijt kunnen hebben van deze inspanningen .

Uiteraard is het updaten van firmware altijd op eigen risico, lees de aanwijzigen van de fabrikant in de handleiding (http://www.aviosys.com/manual.htm).
De Nederlandstalige firmware is afgezien van tekst en kleine lay-out wijzigingen identiek aan de originele Engelse
versie en zal dus niet beter of slechter functioneren dan het origineel, hij is alleen prettiger in het gebruik.
(Althans, voor iemand met Nederlands als moedertaal ...)

 

Aanwijzingen:

- Na de fimware update is het wachtwoord weer 12345678, de naam van het kastje weer 9212 en is de IP instelling weer DHCP client. Gebruik Aviosys IP-edit om je kastje weer een eigen naam te geven en eventueel een vast IP-adres en afwijkende poort in te stellen.
(Tijdens het firmware updaten moet overigens altijd poort 80 gebruikt worden!).

- Na de firmware update kunnen een aantal instellingen incorrecte of zelfs onmogelijke waarden bevatten, met name de schakelklokken en I/O benamingen, maar ook sommige andere. Loop daarom na de update even alle instellingen door (ook instellingen die je eigenlijk niet gebruikt) en voorzie ze van geldige waarden/instellingen om eventuele problemen of ongewenste schakelmomenten te voorkomen.

Aandachtspuntjes m.b.t. de aansluitingen:

- Van de 8 uitgangen zijn de nummers 1-4 uitgerust als NC contact ("Normally Closed" = in rust gesloten) en de nummers 5-8 gewoon als NO contact ("Normally Open" = in rust geopend). Het "Aan" schakelen van uitgang 1, 2, 3 of 4 betekent dus dat het betreffende contact juist verbroken wordt. Al je deze contacten gebruikt om een apparaat aan en uit te schakelen moet je er dus aan denken dat door de uitgang "Aan" te zetten het apparaat uit zal gaan. Ik heb even overwogen om daarom in de firmware voor deze uitgang de "Aan" en "Uit" velden om te draaien zodat nadenken overbodig wordt, maar dit zou dan weer verwarring opleveren met de statusLEDS op de kastjes, bij mensen die de Engelse firmware gewend zijn en wanneer je het doosje afwisselend met de de webinterface en (niet overeenkomstig aangepaste) andere programma's of HTML commando's aanstuurt.
Voor mensen die niet met die 4 NC contacten kunnen leven is er overigens goed nieuws: het output kastje bevat gewoon 8 identieke "1 x om" relais. Bij de ene helft heeft Aviosys de NC contacten met de aansluitstrip verbonden en bij de andere helft de NO contacten. Door de printbanen van de NC contacten van relais 1 t/m 4 naar de aansluitstrip te onderbreken en de NO aansluitingen van de relais vervolgens met een (geschikte) draad weer met de aansluitstrip te verbinden kun je in een kwartierje het doosje ombouwen naar gewoon 8 x NO. Let daarbij wel op: Aviosys heeft (keurig!) aan beide zijden van de printplaat de relaiscontacten met de aansluitstrip verbonden om de (max. 7A) stroom te verdelen .... dus als je ze niet aan beide zijden onderbreekt eindig je niet met een NO maar een AC (Always Closed) contact!
Zoals altijd: knutsel alleen met elektriciteit als je weet waar je mee bezig bent en bedenk dat de leverancier niet geneigd zal zijn een eventuele garantieclaim te honoreren als je de spullen verbouwd hebt!
- Zowel de uit- als ingangen zijn van rechts naar links oplopend genummerd. In de haast kan men zich bij het aansluiten gemakkelijk vergissen omdat we gevoelsmatig toch een oplopende nummering van links naar rechts verwachten. Bovendien maken de keurig meegeleverde aanluitblokjes die in de aansluitstrip gestoken worden de nummertjes moeilijk zichtbaar
. Wakker blijven bij het aansluiten dus!

Geconstateerde minpuntjes van de 9212 Delux:

- Met de ingangen kunnen uitgangen van dezelfde of (logischer) een andere 9212 aangestuurd worden. Nadeel is dat altijd alle 8 uitgangen aangestuurd worden met de standen die je in de configuratietabel invult. Er wordt dus aan de hand van de gedetecteerde ingang voor iedere uitgang een 0 of 1 gestuurd, dus de huidige posities van de uitgangen worden altijd overschreven met de nieuwe waarde voor alle 8 uitgangen. Één uitgang simpelweg de toestand van één ingang laten volgen is dus bijvoorbeeld niet mogelijk. Beetje jammer.

- Het versturen van een e-mail bij het wijzigen van de toestand van een ingang is mogelijk, maar ik heb geconstateerd dat de mailserver van mijn internetprovider (Ziggo) daar niet aan meewerkt. Aanvankelijk dacht ik dat de functie gewoon niet werkte, maar door even tijdelijk lokaal een mailserver op te zetten kon ik constateren dat het op zich wel degelijk werkt maar de (niet in te stellen) authentificatiemethode niet past bij wat de Ziggo mailserver verwacht/accepteert. Communicatie (via poort 25) met niet-Ziggo smtp servers wordt door Ziggo helaas ook geblokkeerd zodat het probleempje op die manier niet te omzeilen is.
De e-mail service van de Aviosys videoserver 9360Q, die ik hier ook heb, werkt wel probleemloos. Deze heeft een keuzemogelijkheid voor wel of geen "Authentication" en bij keuze voor "no Authentication" gebruikt het apparaat een simpele 'domme' login, precies het enige dat de Ziggo server (smtp.casema.nl) slikt. Aviosys zou het e-mail minpuntje van de 9212 dus eenvoudig op kunnen lossen door ook aan de firmware van de 9212 een keuzemogelijkheid voor 'domme login' toe te voegen.

 

Download hier gratis de Nederlandse firmware voor de Aviosys IP Power 9212 Delux:
Laatste wijziging Nederlandse firmware: 18-1-2009 10:05)

Fimware V1.12NL downloaden als ongecomprimeerde .bin (512 kb)

Fimware V1.12NL downloaden als .zip (123 kb)

 

Opmerking: zo hier en daar kunt u nog een korte Engelstalige boodschap verwachten en de status van de ingangen wordt ook in het Engels weergegeven.
Dit is geen omissie van mijn kant maar een beperking van de SDK die het vertalen van de betreffende stukjes niet mogelijk maakte.

 

Voor degenen die op deze pagina terecht gekomen zijn zonder de 9212 Delux al te bezitten: hij is o.a. te koop op www.pimzos.nl

 

Super-8, Single-8, Dubbel-8, 9.5 mm of 16 mm smalfilm overzetten op DVD?
Bij Artelligent gebeurt het goed!  Kijk op
www.Super-8-DVD.nl